14 października 2016

B&B pudding na słodko i na wytrawnie

Ponieważ piątek to u mnie czas czyszczenia lodówki i przeglądu kuchennych szafek przed odwiedzinami na krakowskim Targu Pietruszkowym, w sobotę na śniadaniowym stole często ląduje to, co w wyniku przeglądu trafiło na listę z etykietą "do szybkiego wykorzystania". Najczęściej znajduje się na niej chleb, bo nie jemy go z M dużo, a często najsmaczniejsze bochenki trzeba nabywać w kawałkach uniemożliwiających ich wykorzystanie w dwuosobowej rodzinie. Na listę trafiają tez resztki śmietanki albo creme fraiche oraz pojedyncze owoce i warzywa, które gdzieś się zapodziały i nie trafiły do codziennych owsianek i sałatek.


Jednym z moich ulubionych sposobów na zagospodarowanie jedzeniowych resztek jest chleb zapiekany w masie jajeczno-śmietanowej, czyli tytułowy Bread & Butter Pudding. Z początku robiłam go jedynie w wersji na słodko z rodzynkami namaczanymi w rumie i płatkami migdałów ale wraz z doświadczeniem i coraz bardziej dopracowaną proporcją przychodziły także nowe dodatki. Eksperymentowałam również z rodzajem pieczywa sięgając to po chałkę, to po czerstwe rogaliki z ciasta francuskiego, do moich puddingów trafiał też pszenny chleb z dziurami od Zośki z Zaczynu albo kromki kresowego chleba pieczonego na liściu kapusty od Buczka.

Każde pieczywo smakuje inaczej, więc eksperymentując dobierałam jego rodzaj do stosowanych dodatków. Dzięki temu wiem, że najsmaczniejsza w wersji na słodko jest chałka brioszka albo prosty, biały pszenny chleb. Do wytrawnych zapiekanek nadadzą się wszelkie chleby na zakwasie albo te z dodatkiem mąki żytniej.

Do słodkich puddingów zawsze używam słodkiej, tłustej śmietanki, do wersji wytrawnych wykorzystuję czasem chudszą śmietankę albo mieszam kremówkę pół na pół z mlekiem.

Poniżej znajdziecie dwa przepisy na chlebowe zapiekanki, które przygotowałam specjalnie dla kampanii Pora na Pomidora, gdzie znajdziecie też inne moje propozycje na wykorzystanie polskich warzyw i owoców. I pamiętajcie jedzcie sezonowo, a co za tym idzie w przepisie na zapiekaną chałkę zastąpcie truskawki słodkimi śliwkami.


CHAŁKA ZAPIEKANA Z OWOCAMI
4porcje

SKŁADNIKI:

·      50 g masła
·      200 g czerstwej chałki, drożdżówki lub chleba tostowego
·      200 g truskawek
·      1 szklanka śmietanki 30% tłuszczu
·      ½ szklanki mleka
·      1 jajko
·      3 żółtka
·      3 łyżki płynnego miodu
·      1 łyżka drobnego cukru do wypieków
·      do podania: świeże truskawki (poza sezonem inne owoce), lody śmietankowe, jogurt naturalny

PRZYGOTOWANIE:

Formę do zapiekania wysmaruj cienką warstwą masła. Chałkę pokrój na kromki grubości 1 cm, każdą kromkę posmaruj cienką warstwą masła i ułóż w przygotowanej formie, tak, by kromki zachodziły na siebie naprzemiennie.

Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki, ułóż je pomiędzy kromkami drożdżówki.

Śmietankę zagotuj z mlekiem. Odstaw. Jajko, żółtka i miód dokładnie wymieszaj. Wolnym strumieniem wlej do masy jajecznej gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Powstały krem przelej przez sitko i zalej nim chałkę. Odstaw naczynie na 10 minut, by pieczywo wchłonęło krem.

Piekarnik rozgrzej do 180° C.


Pudding posyp łyżką drobnego cukru, który stworzy na daniu pyszną skorupkę. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160° C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Pudding przestudź 5 - 10 minut przed podaniem. Podawaj na deser z lodami i kawałkami truskawek albo na śniadanie zastępując lody jogurtem naturalnym.

ZAPIEKANKA CHLEBOWA Z CUKINIĄ
4 porcje

SKŁADNIKI:

·      2 małe cukinie
·      80 g masła
·      1 ząbek czosnku
·      3-4 kromki czerstwego chleba
·      100 g koziego twarożku
·      1 szklanka śmietanki 18% tłuszczu
·      3 jajka
·      3 gałązki świeżego tymianku
·      2 łyżki startego żółtego sera
·      sól
·      świeżo mielony czarny pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku. Na łyżce masła podsmaż starty na pastę czosnek, dodaj cukinię, posól, popieprz i smaż 15 minut.

Formę do zapiekania wysmaruj cienką warstwą masła.

Kromki chleb posmaruj z jednej strony grubą warstwą masła cukiniowego, a z drugiej serkiem. Ułóż je na przemian w przygotowanej formie, stroną posmarowaną cukinią do góry.

Śmietankę wymieszaj z jajkami i tymiankiem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie rozbełtaj, by jajko dobrze się połączyło z płynną śmietanką. Wlej masę na przygotowane kromki i odstaw naczynie na 10 minut, by pieczywo wchłonęło krem.

Piekarnik rozgrzej do 180° C.
 Pudding posyp łyżką sera, który stworzy na daniu pyszną skorupkę. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160° C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Pudding przestudź przed podaniem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora", której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

1 komentarz:

  1. Pięknie to wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń