Jednym z moich ulubionych sposobów na zagospodarowanie jedzeniowych resztek jest chleb zapiekany w masie jajeczno-śmietanowej, czyli tytułowy Bread & Butter Pudding. Z początku robiłam go jedynie w wersji na słodko z rodzynkami namaczanymi w rumie i płatkami migdałów ale wraz z doświadczeniem i coraz bardziej dopracowaną proporcją przychodziły także nowe dodatki. Eksperymentowałam również z rodzajem pieczywa sięgając to po chałkę, to po czerstwe rogaliki z ciasta francuskiego, do moich puddingów trafiał też pszenny chleb z dziurami od Zośki z Zaczynu albo kromki kresowego chleba pieczonego na liściu kapusty od Buczka.
Każde pieczywo smakuje inaczej, więc eksperymentując dobierałam jego rodzaj do stosowanych dodatków. Dzięki temu wiem, że najsmaczniejsza w wersji na słodko jest chałka brioszka albo prosty, biały pszenny chleb. Do wytrawnych zapiekanek nadadzą się wszelkie chleby na zakwasie albo te z dodatkiem mąki żytniej.
Do słodkich puddingów zawsze używam słodkiej, tłustej śmietanki, do wersji wytrawnych wykorzystuję czasem chudszą śmietankę albo mieszam kremówkę pół na pół z mlekiem.
Poniżej znajdziecie dwa przepisy na chlebowe zapiekanki, które przygotowałam specjalnie dla kampanii Pora na Pomidora, gdzie znajdziecie też inne moje propozycje na wykorzystanie polskich warzyw i owoców. I pamiętajcie jedzcie sezonowo, a co za tym idzie w przepisie na zapiekaną chałkę zastąpcie truskawki słodkimi śliwkami.
CHAŁKA ZAPIEKANA Z OWOCAMI
SKŁADNIKI:
·
50 g masła
·
200 g czerstwej
chałki, drożdżówki lub chleba tostowego
·
200 g truskawek
·
1 szklanka
śmietanki 30% tłuszczu
·
½ szklanki
mleka
·
1 jajko
·
3 żółtka
·
3 łyżki
płynnego miodu
·
1 łyżka
drobnego cukru do wypieków
·
do podania:
świeże truskawki (poza sezonem inne owoce), lody śmietankowe, jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE:
Formę do zapiekania wysmaruj cienką warstwą masła. Chałkę pokrój
na kromki grubości 1 cm, każdą kromkę posmaruj cienką warstwą masła i ułóż w
przygotowanej formie, tak, by kromki zachodziły na siebie naprzemiennie.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plasterki, ułóż je
pomiędzy kromkami drożdżówki.
Śmietankę zagotuj z mlekiem. Odstaw. Jajko, żółtka i miód
dokładnie wymieszaj. Wolnym strumieniem wlej do masy jajecznej gorącą
śmietankę, cały czas mieszając. Powstały krem przelej przez sitko i zalej nim
chałkę. Odstaw naczynie na 10 minut, by pieczywo wchłonęło krem.
Piekarnik rozgrzej do 180° C.
Pudding posyp łyżką drobnego cukru, który stworzy na daniu pyszną
skorupkę. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 10 minut. Po tym czasie zmniejsz
temperaturę do 160° C i zapiekaj
jeszcze 30 minut. Pudding przestudź 5 - 10 minut przed podaniem. Podawaj na deser z lodami i
kawałkami truskawek albo na śniadanie zastępując lody jogurtem naturalnym.
ZAPIEKANKA CHLEBOWA Z CUKINIĄ
4 porcje
SKŁADNIKI:
·
2 małe cukinie
·
80 g masła
·
1 ząbek czosnku
·
3-4 kromki
czerstwego chleba
·
100 g koziego
twarożku
·
1 szklanka
śmietanki 18% tłuszczu
·
3 jajka
·
3 gałązki
świeżego tymianku
·
2 łyżki
startego żółtego sera
·
sól
·
świeżo mielony
czarny pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij w dłoniach
z nadmiaru soku. Na łyżce masła podsmaż starty na pastę czosnek, dodaj cukinię,
posól, popieprz i smaż 15 minut.
Formę do zapiekania wysmaruj cienką warstwą masła.
Kromki chleb posmaruj z jednej strony grubą warstwą masła
cukiniowego, a z drugiej serkiem. Ułóż je na przemian w przygotowanej formie,
stroną posmarowaną cukinią do góry.
Śmietankę wymieszaj z jajkami i tymiankiem. Dopraw solą i
pieprzem. Dokładnie rozbełtaj, by jajko dobrze się połączyło z płynną
śmietanką. Wlej masę na przygotowane kromki i odstaw naczynie na 10 minut, by
pieczywo wchłonęło krem.
Piekarnik rozgrzej do 180° C.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora", której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Pięknie to wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts
OdpowiedzUsuń