Kapusty w plackach ma być sporo, to ona jest tu głównym bohaterem. Ma być jędrna i chrupiąca, a więc placuszki musisz smażyć stosunkowo krótko, dlatego ciasto skałda się z dużej ilości jajek i niewielkiej ilości mąki. W oryginale używa się do nich także glonów, najczęściej wakame, ale jako, że nie każdy je lubi, proponuję dziś wykorzystać szpinak albo liście buraków. Dzięki temu w przepisie użyjesz wyłącznie rodzimych produktów.
Przepis przygotowałam specjalnie dla akcji Pora Na Pomidora, gdzie na stronie kampanii znajdziesz także inne przepisy mojego autorstwa. We wszystkich używam wyłącznie polskich warzyw i owoców.
Okonomiyaki - placuszki z kapusty
4 porcje
SKŁADNIKI:
·
1/2 główki
białej kapusty
·
2 łyżki octu
jabłkowego
·
1 dymki
·
4 jajka
·
3 łyżki mąki
·
200 g jogurtu
naturalnego
·
½ łyżeczki
przecieru z polskich pomidorów
·
olej rzepakowy
do smażenia
·
sól
·
świeżo mielony
czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę obierz z zewnętrznych liści i umyj. Poszatkuj na
mandolinie lub drobno posiekaj. Wymieszaj z octem i ½ łyżeczki soli i odstaw,
by kapusta nieco zmiękła.
Dymkę posiekaj. W dużej misce rozbełtaj jajka z mąką. Dodaj dymkę
i odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju smaż niewielkie
placuszki po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor.
Jogurt rozmieszaj z przecierem pomidorowym, dopraw sola i
pieprzem.
Ciepłe placuszki podawaj z sosem.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora", której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
Bardzo ciekawe są te placuszki! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj :-)
Usuń