23 października 2016

Placuszki z kapusty - okonomiyaki

Okonomiyaki to najzwyczajniej w świecie, bardzo proste w wykonaniu placki z poszatkowanej białej kapusty. Swoją wdzięczną nazwę zawdzięczają japońskiemu rodowodowi ale niech Cię to nie prowadzi od razu do sklepu z azjatycką żywnością, bo można je przyrządzić ze składników, których na codzień używasz w swojej kuchni.

Kapusty w plackach ma być sporo, to ona jest tu głównym bohaterem. Ma być jędrna i chrupiąca, a więc placuszki musisz smażyć stosunkowo krótko, dlatego ciasto skałda się z dużej ilości jajek i niewielkiej ilości mąki. W oryginale używa się do nich także glonów, najczęściej wakame, ale jako, że nie każdy je lubi, proponuję dziś wykorzystać szpinak albo liście buraków. Dzięki temu w przepisie użyjesz wyłącznie rodzimych produktów.

Przepis przygotowałam specjalnie dla akcji Pora Na Pomidora, gdzie na stronie kampanii znajdziesz także inne przepisy mojego autorstwa. We wszystkich używam wyłącznie polskich warzyw i owoców.


Okonomiyaki - placuszki z kapusty
4 porcje

SKŁADNIKI:

·      1/2 główki białej kapusty
·      2 łyżki octu jabłkowego
·      1 dymki
·      4 jajka
·      3 łyżki mąki
·      200 g jogurtu naturalnego
·      ½ łyżeczki przecieru z polskich pomidorów
·      olej rzepakowy do smażenia
·      sól
·      świeżo mielony czarny pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Kapustę obierz z zewnętrznych liści i umyj. Poszatkuj na mandolinie lub drobno posiekaj. Wymieszaj z octem i ½ łyżeczki soli i odstaw, by kapusta nieco zmiękła.

Dymkę posiekaj. W dużej misce rozbełtaj jajka z mąką. Dodaj dymkę i odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni posmarowanej cienką warstwą oleju smaż niewielkie placuszki po 3-4 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Jogurt rozmieszaj z przecierem pomidorowym, dopraw sola i pieprzem.


Ciepłe placuszki podawaj z sosem.  

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora", której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

2 komentarze: